Nyelvválasztás

Kis Miklós Zsolt a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára csütörtökön Balkányban a MAGOSZ és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közös agrárfórumán tartott előadást.
Mozgalmas évet tudhat maga mögött a hazai vidékfejlesztés – jelentette ki Kis Miklós Zsolt. Az államtitkár elmondta, hogy a Vidékfejlesztési Program elfogadása óta összesen 43 pályázati felhívást ismerhettek meg a gazdálkodók, 986 milliárd forint értékben. Ezek közül 36 felhívás közvetlenül beruházási jellegű volt, melyeknek kerete a 660 milliárdot is meghaladja. A döntések és a kifizetések 2017-ben felgyorsulnak, hogy a rendelkezésre álló közel 1300 milliárd forintos vidékfejlesztési forrás 2018 év végéig eredményesen felhasználásra kerüljön.
Felhívta a figyelmet, arra hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye az országos átlagnál sikeresebben szerepelt a Miniszterelnökség agrár-környezetgazdálkodást támogató 2015. évi felhívásán. A megyében ennek megfelelően összesen 27 milliárd forint AKG támogatás odaítélése már megtörtént, de a december 2-án lezárt második AKG pályázat feldolgozását követően újabb forrást tudhatnak magukénak a gazdálkodók.
Kis Miklós Zsolt felhívta a figyelmet továbbá arra is, hogy az uniós csatlakozás óta először nyílt lehetőség arra, hogy egy vidékfejlesztési programból finanszírozott támogatás esetében előleget lehessen fizetni a gazdálkodók számára. Elsőként az agrár-környezetgazdálkodást, valamint ökológiai gazdálkodást folytató termelők kaphattak, több mint 15 milliárd forintos előleget november végén. Ehhez most csatlakozott a trágyatárolók építését támogató felhívás előlegigénylése, melyet már kérhetnek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal weboldalán – tette hozzá.
Az államtitkár az előadás keretében kitért még az idei évben megjelenő további pályázati felhívásokra is. Mint mondta idén még több felhívás megjelentetését tervezi a Miniszterelnökség. Ezek között kiemelendő a fiatal gazdálkodók induló támogatására külön alprogram keretében kiírandó 37,75 milliárd forintos felhívás. Emellett még a nem mezőgazdasági tevékenységek indítására és fejlesztésére is mintegy 50 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdet a tárca.
(Miniszterelnökség)

Vélemény, hozzászólás?