Nyelvválasztás

Közel kétmilliárd forintos Népi Építészeti Programot indít a kormány a népi műemlékeink és a műemléki értéket képviselő vidéki épített örökség megóvásának és fenntartásának érdekében. A program keretében mintaprojektként 2017-ben 300 millió forint, 2018-ban pedig 1,5 milliárd forint forrás jut a központi költségvetésből a magán és a közösségi tulajdonban álló, veszélyeztetett, műemléki értékkel bíró népi építészet emlékeinek megmentésére és helyreállítására. A Népi Építészeti Program célja, hogy megállítson egy közel 2000 népi építészeti emléket érintő pusztulási folyamatot.
A hagyományos népi építészet meg nem újuló kulturális erőforrás, hiszen falvainkban a kommunista idők rombolásai és a bekövetkezett radikális életmód változás miatt ilyen alkotások többé nem születnek. A magyar táj hajdani építészeti kultúráját, ma már jószerivel csak a védelem alatt álló épületek, kivételes esetekben épületegyüttesek, településrészek őrzik. Ezek legjavát képezik népi műemlékeink, melyek helyben, fizikai valójukban történő megőrzése mindannyiunk felelőssége.
A kormány által meghirdetésre kerülő Népi Építészeti Program támogatási keretet nyújt a napjaink fejlesztési és korszerűsítési tendenciáiból kiszoruló népi építészeti örökség megőrzését célzó beruházásokhoz, és a műemlék-tulajdonosok állagvédelmi és fenntartási kötelezettségének teljesítéséhez.
(Miniszterelnökség)

Vélemény, hozzászólás?