Nyelvválasztás
  • Módosult a „Helyi, térségi turizmusfejlesztés” című (TOP_Plusz-1.1.3-21 kódszámú) felhívás 2025-03-31
    Felhívjuk a Tisztelt Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent „Helyi, térségi turizmusfejlesztés” című (TOP_Plusz-1.1.3-21 kódszámú) felhívás módosulása az alábbi pontokat érinti:Pest vármegye területspecifikus mellékletében a rendelkezésre álló teljes keret változatlanul hagyása mellett forrásátcsoportosítás történt egyes fejlesztési célterületek között.
  • Módosult a „Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak” című (RRF-10.10.1-24 kódszámú) felhívás 2025-03-31
    Ezúton értesítjük a Tisztelt Támogatást Igénylőket, hogy módosult a Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent "Közúti elektromos jármű beszerzés támogatása vállalkozásoknak” című (RRF-10.10.1-24 kódszámú) felhívás. A módosítás kisebb pontosításokat tartalmaz, a módosítással többek között változik a támogatást igénylők alapítási dátumára vonatkozó jogosultsági szempont, valamint a támogatási kérelmek benyújtásának határideje december 1- re módosul.
  • Módosult a „Belterületi utak fejlesztése” című (TOP_Plusz-1.2.3-21 kódszámú) felhívás 2025-03-28
    Felhívjuk a Tisztelt Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent „Belterületi utak fejlesztése” című (TOP_Plusz-1.2.3-21 kódszámú) felhívás módosulása az alábbi pontokat érinti:Veszprém vármegye területspecifikus mellékletének alábbi pontjai módosultak:3.2. pontjában módosult a c) gazdaságilag eltérő fejlődési pályát leíró térségek esetében a projekt Európai Unióval elszámolható összköltsége.3.3. pontjában módosult a c) gazdaságilag eltérő fejlődési […]

Az élelmiszeripar erősítése érdekében fogadta el a kormány a húszpontos élelmiszerbiztonsági akciótervet, az ágazat fejlesztésére pedig 300 milliárd forintot biztosít – mondta Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) főosztályvezetője a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeripari körkép őszi programsorozatának rendezvényén, Budaörsön, kedden.
Laszlovszky Gábor felidézte, hogy 2012-ben stratégiai ágazattá nyilvánította a kormány az élelmiszeripart, majd 2015-ben kidolgozta az ágazat stratégiáját, miután megállapították, hogy hatékonysága és jövedelemtermelő képessége alacsony.
Elmondta, hogy a fejlesztési összeget főleg a vidékfejlesztési program, valamint a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program kereteiből biztosítják, de remélhetőleg később más forrásokból is sikerül még felhasználni.
A főosztályvezetője beszélt arról is, hogy egyre fontosabb szerepet kap a belföldi piac, amely nélkül nem működik az exportra történő termelés sem. Legfontosabb célnak nevezte, hogy a magyar fogyasztó jó minőségű és megfizethető árú élelmiszerhez jusson hozzá, valamint, hogy a termékek előállításában részt vevők is meg tudjanak ebből élni.
Laszlovszky Gábor az élelmiszerbiztonsági akciótervről elmondta, hogy az három pillérre épül: a minőségi szabályozásra, a hatósági fejlesztésre és a vásárlói szemlélet fejlesztésére.
Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) alelnöke és az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének elnöke arról beszélt: az agrárkamara komoly erőfeszítéseket fektet abba, hogy eloszlassa az élelmiszeriparról kialakult tévhiteket, valamint, hogy erősítse az élelmiszer-előállítás jó hírnevét. Hozzátette, hogy emellett szakmai nyomást gyakorolnak az áfa és a támogatáspolitika kialakítására.
A húságazatban a legnagyobb problémának látják, hogy sokszor nincs naprakész technológiai felkészültsége az ágazat résztvevőinek, ezért őket gyakorlatorientált szakmai képzéssel próbálják segíteni – fejtette ki.
(MTI)

Vélemény, hozzászólás?