Nyelvválasztás

Az Agrárminisztérium Mezőgazdaságért és Vidékfejlesztésért Felelős Államtitkársága és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat közös szervezésében országos LEADER szakmai rendezvényt tartottak 2023. november 21-én, Budapesten a Herman Ottó Konferencia Központban. A résztvevők a Vidékfejlesztés Program, illetve a LEADER program aktualitásairól, a LEADER Helyi Akciócsoportok 2024-el induló feladatait érintő kérdésekről, valamint helyi felhívások menetrendjéről kaptak tájékoztatást.

A rendezvényt Nagy István agrárminiszter nyitotta meg. „Célunk, hogy az előttünk álló időszakban olyan kiváló minőségű projektek szülessenek, amelyek továbbra is elősegítik a vidéken való boldogulás további támogatását” – fogalmazott a tárcavezető.

A miniszter hangsúlyozta, a LEADER program a vidékfejlesztési támogatáspolitika egyik tartópillére. A legközelebb ugyanis a helyi gazdasághoz és a helyi vállalkozásokhoz a LEADER-ek állnak, így ennek köszönhetően a helyi gazdaság számára a leghasznosabb kiírások és a leghasznosabb döntések ezen a szinten történnek. A Vidékfejlesztési Program részeként tehát 2017. október 31. és 2023. augusztus 7. között összesen 843 felhívás jelent meg. November 16-ig pedig mintegy 65 milliárd forint összegben történt felelősségvállalás, ami több mint 13 ezer, különböző típusú fejlesztésekhez kapcsolódó támogatott kérelmet jelent.

Nagy István kiemelte, a Vidékfejlesztési Program lezárásához közeledve, a 2014 óta futó, jelenlegi LEADER program is zárul, a helyét pedig átveszi a Közös Agrárpolitika Stratégiai Terven alapuló új LEADER kezdeményezés. Hozzátette, ennek első lépéseként 103 korábban is működő és kettő újonnan megalakult Helyi Akciócsoport elismerése már megtörtént. Ezek feladata az adott térség vidékfejlesztési stratégiájának megvalósítása, valamint a vidékfejlesztésre szánt uniós források felhasználása a helyi közösségek bevonásával. Hangsúlyozta, mind a 105 akciócsoport elkészítette a Helyi Fejlesztési Stratégiájának tervezetét, amelyeket az Irányító Hatóság már jóváhagyott.

(AM Sajtóiroda)