Nyelvválasztás

Az aszály, a háborús infláció és a vámmentes ukrán termények okozta piaci kihívások rendkívüli körülményeket teremtettek a mezőgazdaságban, ezért 2027-ig mintegy 2.900 milliárd forintnyi agrár- és vidékfejlesztési forrás felhasználását nyitjuk meg a vidék számára – jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparét és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára Nagyvázsonyban, kedden egy gazdafórumon.
Az államtitkár hozzátette, hogy 2024-től induló támogatási időszak céljai között szerepel, hogy továbbra is kiszámítható módon álljanak a gazdálkodók rendelkezésére a jövedelempótló támogatások, kiemelt figyelmet kap a minőségi élelmiszerek előállításának támogatása, a megváltozott piaci viszonyokhoz történő alkalmazkodás segítése, hozzáadott értéket teremtő és hatékonyságnövelő beruházások ösztönzése, és többek között az állatjóléti feltételek javításának ösztönzése. Az európai uniós vidékfejlesztési forrásokhoz a magyar kormány 80%-os nemzeti kiegészítő támogatást biztosít. A meghirdetésre kerülő pályázatok lehetőséget biztosítanak majd a kis-, közepes- és nagygazdaságok számára egyaránt. Valamennyi támogatási konstrukció esetében széleskörű szakmai egyeztetést folytatunk, kikérjük valamennyi érintett szakmai szervezet és intézmény javaslatait, véleményét- tette hozzá.
Dr. Nobilis Márton kifejtette, hogy az első pályázati felhívások meghirdetése az év elején esedékes, és elsőként az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó konstrukciók jelennek meg. Várhatóan 2024 márciusában jelenik meg a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások első pályázati csomagja, amely magában foglalja az élelmiszeripar, a takarmányipar, a kertészet és az állattartás beruházásait segítő felhívásokat. Szeretnénk az állattartást is erősíteni, hiszen azt látjuk, hogy ez az, ami a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar legnagyobb nyeresége lehet, és a kereskedelmi láncokat is abba az irányba kell ösztönözni, hogy minél több helyi termék kerüljön a boltokba – fűzte hozzá.

(AM Sajtóiroda)