Nyelvválasztás
  • Módosult a DIMOP Plusz felhívásokhoz kapcsolódó HR terv sablon 2024-05-08
    Ezúton értesítjük a tisztelt Támogatást Igénylőket és Kedvezményezetteket, hogy módosult a Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent Digitális Megújulás Operatív Program Plusz felhívásokhoz kapcsolódó Megvalósíthatósági Tanulmány 5. számú melléklete - HR terv sablon. A HR terv munkalapon az E oszlopban törlésre került az adatérvényesítés, így a felhasználók által szabadon szerkeszthetőek a cellák. Az Útmutató-kitöltéshez munkalapon pontosításra […]
  • Megjelent az Új Európai Bauhaus (NEB) Útmutató 2024-05-07
    Az Új Európai Bauhaus (angolul: New European Bauhaus, röviden NEB) az Európai Bizottság kezdeményezése, melynek fókuszában egy élhető környezet megteremtése áll. Célja, hogy támogassa a városok és régiók zöld átállását, a közösségek megerősítését és a kulturális értékteremtést, mindezt az inkluzív és esztétikai alapelvekkel összhangban.
  • Módosult a „Komplex klímaadaptációs és közterület-megújítási program” című (TOP_Plusz-4.1.3-23 kódszámú) felhívás 2024-05-07
    Felhívjuk a Tisztelt Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent „Komplex klímaadaptációs és közterület-megújítási program” című (TOP_Plusz-4.1.3-23 kódszámú) felhívás módosulása az alábbi pontokat érinti:

A Nemzeti Művelődési Intézet Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Irodája és Ura Község Önkormányzatának együttműködésében 2015. december 04-én, pénteken, 15 órai kezdettel rendezzük meg a 600 lelkes község Közösségi Házában az év utolsó Kapunyitogatóját.

Mit jelent az „utolsó” Kapunyitogató?

Az utolsó Kapunyitogatót irodánk ebben az évben Ura településen valósítja meg, mely a lakosok számára nem utolsó alkalom, hanem éppen ellenkezőleg, a közösségi kezdeményezés első, jelentős mérföldköve.

Mit szeretnénk az urai közösségekkel?

Urán szépen felújított közösségi teret találunk, viszont közösségi kezdeményezések a kistelepülésekre jellemző nehézségek miatt kevés alkalommal valósulnak meg.

Tehát célunk lehet az, hogy ezen a tendencián változtassunk. „Lakjuk be” a közösségi teret, a falu lakosai előtt új irányok és új tevékenységek jelenhessek meg, az emberek kerüljenek közelebb egymáshoz – mindezek mérhető folyamatokat indítanak be. Ezt megerősítik a Kapunyitogatót megelőző időszak tapasztalatai, melyek a közös gondolkodásról szóltak.

Ura településre Mátészalka irányából, Ököritófülpös, Porcsalma, Tyukod településeken keresztül juthatunk el;  e település Magyarország egyik legkeletibb pontján, az Ecsedi-láp szélén található, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyében.

Természetesen az újévben folytatjuk a kistelepülések közösségeinek „ébresztését”, hiszen hitvallásunk és a gyakorlati tapasztalataink is azt mutatják, hogy a Nemzeti Művelődési Intézet tevékenységeinek, a Kapunyitogatóknak fontos helye és építő ereje van a megyében található kistelepülések életében.

 

Mudri Imre

Vélemény, hozzászólás?