Nyelvválasztás
  • Módosult a DIMOP Plusz felhívásokhoz kapcsolódó HR terv sablon 2024-05-08
    Ezúton értesítjük a tisztelt Támogatást Igénylőket és Kedvezményezetteket, hogy módosult a Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent Digitális Megújulás Operatív Program Plusz felhívásokhoz kapcsolódó Megvalósíthatósági Tanulmány 5. számú melléklete - HR terv sablon. A HR terv munkalapon az E oszlopban törlésre került az adatérvényesítés, így a felhasználók által szabadon szerkeszthetőek a cellák. Az Útmutató-kitöltéshez munkalapon pontosításra […]
  • Megjelent az Új Európai Bauhaus (NEB) Útmutató 2024-05-07
    Az Új Európai Bauhaus (angolul: New European Bauhaus, röviden NEB) az Európai Bizottság kezdeményezése, melynek fókuszában egy élhető környezet megteremtése áll. Célja, hogy támogassa a városok és régiók zöld átállását, a közösségek megerősítését és a kulturális értékteremtést, mindezt az inkluzív és esztétikai alapelvekkel összhangban.
  • Módosult a „Komplex klímaadaptációs és közterület-megújítási program” című (TOP_Plusz-4.1.3-23 kódszámú) felhívás 2024-05-07
    Felhívjuk a Tisztelt Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent „Komplex klímaadaptációs és közterület-megújítási program” című (TOP_Plusz-4.1.3-23 kódszámú) felhívás módosulása az alábbi pontokat érinti:

Elfogadták a magyarországi natúrparkok 2015. és 2030. közötti időszakra szóló fejlesztési koncepcióját – jelentette be Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium környezetügyért felelős helyettes államtitkára a Föld napján.
Rácz András helyettes államtitkár bejelentette: a fejlesztési koncepció mellett az azt aláíró négy együttműködő országos hatáskörű partnerszervezet – a Földművelésügyi Minisztérium, a Herman Ottó Intézet, a Magyar Natúrpark Szövetség, és a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat – létrehozzák a natúrparkok koordinációs hálózatát, amely a dokumentumban rögzítettek megvalósítását segítheti.
A natúrparkok tervszerű és széleskörű fejlesztéséért még 2013-ban kötöttek megállapodást az aláírók, majd ezt követően készült el a magyarországi natúrparkok szakmai koncepciója. A natúrparkok a természet és tájvédelem mellett környezeti neveléssel, turizmus-ökoturizmussal és vidékfejlesztéssel foglalkoznak kiemelten. A natúrpark cím használatához a természetvédelemért felelős miniszter adhat hozzájárulást. A helyettes államtitkár kitért arra is, hogy a natúrparkok fejlesztési koncepciójának célja, hogy a névhasználati címmel rendelkező natúrparkok, továbbá a natúrparki névhasználati cím megszerzését tervező szervezetek számára a 2015–2030-as tervezési időszakra olyan fejlesztési irányokat, ajánlásokat fogalmazzon meg, amelyek összhangban vannak a természetvédelmi, kulturálisörökség-védelmi, valamint a vidékfejlesztési prioritásokkal, továbbá javaslatokat tegyen a megvalósításhoz szükséges eszközrendszerre.
Jelenleg Magyarországon kilenc, a természetvédelemért felelős miniszter által elismert natúrpark működik, amely az ország területének 4,1 százalékára terjed ki, a települések 6,5 százaléka – köztük 19 város – natúrparki település – sorolta a helyettes államtitkár. Az elmúlt években számos további térségben merült fel natúrpark alapításának gondolata, a közeljövőben tucatnyi natúrpark kezdeményezés szerezheti meg a névhasználati címet. Ezek közül a Budakörnyéki, a Tápió mente, a Szigetközi, a Vasi-Hegyhát, a Balaton-Közép-Zalai, és az Észak-Bácskai Natúrparkok elismerési folyamata indult el – ismertette.
Básthy Béla, a Magyar Natúrpark Szövetség elnöke elmondta: a natúrparkok a fejlesztési időszak végére olyan értékőrző és értékteremtő mintatérségekké válhatnak, ahol komplex értékszemléleten alapuló helyi-térségi fejlesztések valósulnak meg.
Eperjesi Tamás, a Herman Ottó Intézet főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a helyzetelemzés alapján meghatározott általános fejlesztési szükségletek között kiemelt szerepet kap a tagság aktivizálása, új tagok bevonása, a meglévő térségi együttműködések elmélyítése, és további együttműködések kialakítása.
Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke kiemelte: a feladatuk a vidék felemelkedését szolgálni, amit a koncepció is támogat. A 2030-ig megvalósuló folyamat a helyi térségek fejlődését segíti elő.
Forrás: MTI, Herman Ottó Intézet, FM Sajtóiroda

Vélemény, hozzászólás?