Nyelvválasztás
  • Módosult a DIMOP Plusz felhívásokhoz kapcsolódó HR terv sablon 2024-05-08
    Ezúton értesítjük a tisztelt Támogatást Igénylőket és Kedvezményezetteket, hogy módosult a Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent Digitális Megújulás Operatív Program Plusz felhívásokhoz kapcsolódó Megvalósíthatósági Tanulmány 5. számú melléklete - HR terv sablon. A HR terv munkalapon az E oszlopban törlésre került az adatérvényesítés, így a felhasználók által szabadon szerkeszthetőek a cellák. Az Útmutató-kitöltéshez munkalapon pontosításra […]
  • Megjelent az Új Európai Bauhaus (NEB) Útmutató 2024-05-07
    Az Új Európai Bauhaus (angolul: New European Bauhaus, röviden NEB) az Európai Bizottság kezdeményezése, melynek fókuszában egy élhető környezet megteremtése áll. Célja, hogy támogassa a városok és régiók zöld átállását, a közösségek megerősítését és a kulturális értékteremtést, mindezt az inkluzív és esztétikai alapelvekkel összhangban.
  • Módosult a „Komplex klímaadaptációs és közterület-megújítási program” című (TOP_Plusz-4.1.3-23 kódszámú) felhívás 2024-05-07
    Felhívjuk a Tisztelt Támogatást Igénylők figyelmét, hogy a Széchenyi Terv Plusz keretében megjelent „Komplex klímaadaptációs és közterület-megújítási program” című (TOP_Plusz-4.1.3-23 kódszámú) felhívás módosulása az alábbi pontokat érinti:

A Vidékfejlesztési program aktuális kérdéseiről és az állattenyésztési ágazat támogatási lehetőségeiről tartott előadást Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára a XVI. Tarka Marhafesztivál szakmai konferenciáján, Bonyhádon.

Az államtitkár kiemelte: a Vidékfejlesztési Program keretében a kormány fontos feladatának tekinti a nagy kézimunka-igényes ágazatok támogatását, így az állattenyésztők számára is jelentős pályázati források állnak rendelkezésre a 2020-ig tartó uniós programozási időszakban. Az érintettek többek között állattartó telepek korszerűsítésére, tej- és húsfeldolgozásra, valamint a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatásra nyújthatják be igényüket.

Ami már most látszik, hogy a szarvasmarha-, a sertés- és a baromfitartó telepek korszerűsítésére kiírt – egyenként közel 20 milliárd forint keretösszegű – pályázatokra együttesen közel háromszoros túligénylés mutatkozott. Ezek közül is kiemelkedő a szarvasmarhatartó telepek korszerűsítésére beérkezett mintegy 85 milliárd forintos igény, amelyből 12 milliárd forintra a fiatal gazdálkodók pályáztak. A rendelkezésre álló keretösszegek túligénylése miatt július végén az Irányító Hatóság a felhívások felfüggesztéséről döntött.

Szintén jelentős volt a túligénylés az agrár-környezetgazdálkodási program (AKG) esetében is, ahol több mint 18 ezer gazda nyújtott be támogatási igényt, közel 450 milliárd forint összegben. A jelentős túligénylés ellenére a pályázók több mint fele támogatásban részesült.

A Miniszterelnökség annak érdekében, hogy még több állattartó, valamint szőlő- és gyümölcsültetvényes gazdálkodó részesülhessen környezetgazdálkodási támogatásban, újabb, mintegy 40 milliárd forint keretösszegű pályázati forrást nyit a közeljövőben. Ebből az állattenyésztők 25 milliárd forintra pályázhatnak.

A jelenlegi tapasztalatok azt mutatják, hogy az állattenyésztési ágazatban tevékenykedő gazdálkodók meglehetősen aktívak. Ez pedig jól tükrözi a fejlesztési igényeiket, ami megmutatja, hogy jelentős potenciál van az ágazatban, ugyanakkor arról is árulkodik, hogy jó, a gazdák érdekeit szolgáló pályázatok készülnek – tette hozzá az államtitkár.

(Miniszterelnökség)

Vélemény, hozzászólás?