Nyelvválasztás

Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) és a Szent István Egyetem Mezőgazdasági és Környezettudományi Kara másodízben rendezte meg az ökológiai gazdálkodás hazai helyzete – hol tartunk a fenntarthatóság felé vezető úton? című konferenciáját. A programon Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség államtitkára az ökogazdálkodást érintő támogatási lehetőségekről és a pályázatok hatásairól tartott előadást.
A Miniszterelnökség 2016-ban hirdetett eredményt a Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 64 milliárd forint keretösszegben megjelent, az ökológiai gazdálkodásra történő áttérést és fenntartást támogató pályázati felhívás esetében. Ennek eredményeképpen a több mint 2200 benyújtott kérelem közül minden olyan, amely a jogosultsági kritériumoknak megfelelt, támogatásban részesült. Ez az összes pályázat 98%-át jelentette. A rendelkezésre álló támogatásnak köszönhetően összesen 122 789 hektár területet sikerült bevonni a programba.
A csütörtöki konferencián Kis Miklós Zsolt kiemelte, hogy az érintett gazdálkodóknak – a Miniszterelnökség közbenjárása nyomán – az uniós csatlakozás óta először nyílt lehetőség arra, hogy előleget kaphassanak a többletvállalások finanszírozására. Ennek eredményeképpen az agrár-környezetgazdálkodást és ökológiai gazdálkodást folytató termelők ez idáig mintegy 15 milliárd forintot kaptak.
Az ökológiai gazdálkodást folytatók számára több pályázat is lehetőséget biztosít források elnyerésére a Vidékfejlesztési Program keretében, hiszen a kiválasztási szempontoknál bizonyos felhívások esetében előnyt jelent, ha a gazdálkodó ezen gazdálkodási formát részesíti előnyben.
Az agrár-vidékfejlesztési államtitkár a Vidékfejlesztési Program végrehajtásának jelenlegi állásáról is tájékoztatta a résztvevőket: a mai napig összesen 52 darab pályázat megjelenéséről tudott beszámolni mintegy 1151 milliárd forint értékben. Ez pedig azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló 1300 milliárd forintos keret közel 90 százaléka már meghirdetésre került.
Az idei év elsősorban a döntések meghozataláról és kifizetésekről fog szólni, de emellett azon is dolgozik a tárca, hogy lehetőleg március 31-ig minden további kiírást megismerhessenek az érdeklődők – tette hozzá.
(Miniszterelnökség)

Vélemény, hozzászólás?