Nyelvválasztás

Útjára indult a „Tiszta Kárpátalja! – Önkéntes környezetszépítő mozgalom”.
A május 12-én, pénteken szemléletformáló oktatással kezdődő, majd 13-án, szombaton egy önkéntes szemétszedési akcióval és egy Tiszta Kárpátalját népszerűsítő kerékpározással – Hídvégi-Üstös Pál, a Tisza nagykövetének közreműködésével – folytatódó program sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a környezetvédelmet népszerűsítő program szervesen illeszkedik egy, már a közelmúltban sikeresen működő, gondnoki rendszerhez.
Dobsa István főrendező, a KMKSZ ifjúsági szervezetének a vezetője nyitotta meg az esemény sajtótájékoztatóját, kiemelve a szemléletformálás fontosságát és megköszönte az összes prominens jelenlévőnek, hogy kiálltak a program mellet – különösen a Kárpátaljáért Felelős Kormánybiztosságnak, aki anyagilag is támogatták az eseményt.

Grezsa István Kárpátaljáért felelős kormánybiztos elmondta, hogy hálás feladat volt egy ilyen remek kezdeményezés mellé állni. „Az akció célja a hosszú távú szemléletváltás, amelynek ma tesszük meg az első lépését. Minél több embert meg szeretnénk győzni arról, hogy csak személyes felelősségvállalással és erős közösségi szellemmel érhetjük el céljainkat”. Ismertette, hogy bár az időjárás nem volt túl kegyes a résztvevőkhöz, számos településen már reggel óta szedik a szemetet. Reményét fejezte ki, hogy a tisztaságra való igény a társadalom minél szélesebb rétegeiben is megnyilvánul majd. Elmondta, hogy a Kormánybiztosság készen áll a hasonló jellegű programok folytatásra, várják a kezdeményezéseket. Végezetül megköszönte a KMKSZ ifjúsági szervezetének a kiváló szervezést és jelezte, hogy a programot nyitó sajtóeseményt követően kollégáival ők is kesztyűt húznak, és munkába állnak.

Csutora Zsolt, a Külgazdasági- és Külügyminisztérium helyettes államtitkára az eseményt, a két ország javuló diplomáciai kapcsolatainak folyamatában is egy fontos lépésnek nevezte. Kiemelte, hogy fontosak az ilyen alulról szerveződő kezdeményezések, és elárulta, hogy a családjában is ő felel hétvégenként a háztartásért, és a környezetvédelem is fontos számára, ezért Kormánybiztos Úr meghívására természetesnek vette, hogy csatlakozik a mai akcióhoz.
A megyei adminisztráció nevében Mikulin Viktor hangsúlyozta, hogy ez egy remek kezdeményezés, amely jól meg tudja szólítani a fiatalságot is. Továbbá ráirányítja a figyelmet Kárpátalja egyik legnagyobb problémájára, a térségben felhalmozódott kb. 3 millió tonna nagyságú hulladékra.Ismertette, hogy a Tisza völgye a legszennyezettebb terület, a nemrég készült légi felvételek lesújtó látványt nyújtanak. Elmondta, hogy a bürokrácia gátolja leginkább a megfelelő hulladékraktározást a megyében, illetve az ukrán állami finanszírozás is csak ígéret szintjén jelentkezik. Az egyetlen pozitív folyamatnak, a magyar állam által támogatott, Jánosiban létesített, hulladék-feldolgozó üzem megépítését nevezte. Úgy gondolja, hogy ha a fiatalság nekifog ennek a kezdeményezésnek, ez túlmutat majd a szemét összeszedésén.
Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektorasszonya szerint ez a kezdeményezés főleg figyelemfelkeltő jelentőségű, egyik célja, hogy a jövőben Kárpátalja ne csak PET palackot küldjön Magyarországra, illetve az, hogy megőrizzük, környezetünket unokáink számára. Fontosnak érzi, hogy az akció révén Kárpátalja nyerje vissza régi tisztaságmegőrző szemléletét és a lakosság részéről újra jelenjen meg az igény a szűk környezetünk iránti igényességre.

Gulácsy Géza a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség részéről elmondta, hogy a hely és helyszín spiritualitását, géniuszát az emberi civilizáció túlbuzgalma szennyezi be, teszi tönkre. Ha ezt megtisztítjuk, önmagunkat tisztítjuk meg, ezért a KMKSZ fokozottan támogatja az akciót.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere örömét fejezte ki a program kapcsán, mivel hite szerint az ember szeret tisztaságban élni, ezért fontos, hogy a köznevelés keretében a gyermekek tudatába épüljön be a környezet megóvásának fontossága, a tisztaság igénye, ezt a szemléletet a család és az iskola közösen tudja leginkább formálni. A városvezetés elképzeléseiben ezért a közeljövőben fontos szerepet játszik a Vérke megtisztítása.

Szalipszki Endre beregszászi főkonzul elmondta, hogy azért nagyszerű a mai kezdeményezés, mert a tisztaság igényét remények szerint kiterjeszti tágabb környezetünkre is. Tisztaságot céloz ugyanakkor átvitt értelemben is, mind társadalmi, úgy gazdasági téren.

Végezetül Dobsa István azzal zárta a sajtótájékoztatót, hogy a fásultság a leginkább hátráltató tényező a környezet elhanyagolásában, ezért a legfontosabb aktuális feladatunk az állóvíz felkavarása.
(Miniszterelnökség)

Vélemény, hozzászólás?