Nyelvválasztás
 • Ember és Természet
  A Gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál a nagy sikerrel lezajlott 2015-2020. évi pályázatok után ismét meghirdeti az "Ember és Természet" témájú pályázatot a Kárpát-medence felső tagozatos és középiskolás magyar ajkú diákja számára lehetővé téve, hogy fotókon keresztül mutassák be a természettel és annak védelmével kapcsolatos gondolataikat, észrevételeiket.
 • Trash art Magyarország 2021. Magyarország vadjai
  A 2021-es Trash Art Magyarország pályázatra amatőr és profi művészek, valamint csoportok jelentkezését várjuk.
 • Élő szobrok
  A Trash Art Magyarország program keretében idén idén először élő szobor bajnokságot is hirdetünk.
 • A mi city hostunk
  A TRY: Budapest koncepciót létrehozó TryIt. Kft. pályázatot ír ki budapesti és Pest megyei középiskolák 7-12. osztályai részére.

Valamennyi vidékfejlesztési pályázatot kiírták a határidőig, 68 pályázatot hirdettek meg összesen mintegy 1300 milliárd forint értékben március 31-ig – mondta a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára szerdán az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságának ülésén.
Kis Miklós Zsoltot és Kovács Zoltánt, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkárát a testület a Vidékfejlesztési program (Vp) aktuális helyzetéről hallgatta meg. Az agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár kiemelte: 30 olyan pályázat van, amit véglegesen lezártak – vagy a forrásokra való hozzájutást, a pályázati lehetőséget felfüggesztették -, mintegy 823 milliárd forint meghirdetett keretösszeggel. A 68 pályázatból 29 van nyitva, mintegy 431 milliárd forintos keretösszeggel – tette hozzá.

Kifejtette: vannak olyan pályázatok, amelyek március végén megjelentek ugyan, de még nincsenek nyitva, mivel 60 napos felkészülési időt adnak a pályázóknak általában a kérelem benyújtására. Ez 9 pályázat esetében áll fenn, mintegy 33 milliárd forint értékben – mondta Kis Miklós Zsolt.

Az államtitkár jelezte: átalakították a kifizető ügynökséget, a korábbi Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) jogutódlással megszűnt, a feladatokat a Magyar Államkincstár vette át. A kifizető ügynökség fővárosi részlege továbbra is ugyanott végzi a munkáját mint korábban, de a Magyar Államkincstár szervezeti egységein belül, míg a korábbi MVH megyei kirendeltségei pedig agrár- és vidékfejlesztési támogatási főosztályként beolvadtak a megyei kormányhivatalokba.

Kis Miklós Zsolt közölte: a rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forint forrásból mintegy 480 milliárd forint sorsa dőlt el, ezek kötelezettségvállalások és determinációval érintett korábbi pénzek, amelyek a keretösszeg mintegy 37 százalékát teszik ki. A kötelezettségvállalással érintett összeg a 480 milliárd forintból mintegy 336 milliárd forint.

Sok támogatási kérelem van elbírálás alatt – mondta az államtitkár. Így például az agrár-környezetgazdálkodási program második körére vonatkozó pályázatok mintegy 40 milliárd forintos keretösszeggel, és az élelmiszeripari támogatás elbírálása is a végéhez közeledik – erre a jogcímre mintegy 274 milliárd forint igény érkezett be. Ebből az első szakaszban mintegy 126 milliárd forint a támogatási kérelem.

Elbírálás alatt van a településképet befolyásoló épületek külső rekonstrukcióját segítő pályázat, amelyre több mint 76 milliárd forint igény érkezett be – mondta, illetve döntés várható az egyedi szennyvíz-kezelés első és második szakaszában benyújtott kérelmek esetében is. Ezek mellett a következő hónapban várható döntés a kertészeti pályázatok egy részére, továbbá az állattartó telepekre vonatkozó pályázatok egy részére is, eddig mintegy 100 ezer támogatási kérelmet nyújtottak be az igénylők – mondta.

A támogatói döntések a legfontosabb pályázatok esetében még a nyáron, szeptemberre megszületnek – mondta az államtitkár. Hozzáfűzte ugyanakkor, hogy a benyújtott pályázatok 90 százalékában szükséges volt a hiánypótlás.
A nyitva álló pályázatok között példaként megemlítette az öntözésfejlesztést, amelynek a kerete mintegy 50 milliárd forint – eddig csak 14 milliárd forint igény érkezett. Emellett az ültetvénytelepítési jogcím is pályázható, aminek a kerete 19,3 milliárd forint, és itt is vannak még szabad források. A fiatal gazdák induló támogatása szintén nyitva lévő támogatás, amire mintegy 38 milliárd forint a keret, és folyamatos a benyújtási lehetőség.

Eddig mintegy 41 milliárd forint igény érkezett – közölte. Hozzátette: a mezőgazdasági vállalkozások tevékenységbővítő – főleg a falusi turizmus terén alkalmazható – pályázata is nyitva áll még mintegy 36 milliárd forintos keretösszeggel. Kis Miklós Zsolt kiemelte: az idei év végére mintegy 280-300 milliárd forintot fizethetnek ki a pályázóknak, az év végéig a kötelezettségvállalási terv mintegy 1100 milliárd forint, eddigi mintegy 500 milliárd forintot ért el a kötelezettségvállalás, amelyet mintegy további 600 milliárd forinttal növelnek.

Kovács Zoltán mindezt azzal egészítette ki, hogy a főosztályokon végzett munka az irányító hatóság és az államkincstár tevékenységétől függ, de a kormányhivataloknál nincs álló ügy pillanatnyilag.
(MTI)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.