Nyelvválasztás

Az 1300 milliárd forint keretösszegű Vidékfejlesztési Program végrehajtásáról tájékoztatta a kecskeméti Hírös Hét Fesztiválon zajló XVIII. Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Fórum résztvevőit Kis Miklós Zsolt, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkára.
A gazdálkodók folyamatosan kapják az ügyfélkapus értesítéseket támogatási kérelmeik elbírálásáról. Az elmúlt hetek aktualitásai közül külön említést érdemel az agrár-környezetgazdálkodási pályázat, ami esetében a túligénylés miatt a Miniszterelnökség 68 milliárd forintra emelte a keretösszeget. Ennek köszönhetően országosan 92 százalékban, míg Bács-Kiskun megye esetében 95 százalékban nyertek támogatást a jogosultsági kritériumoknak megfelelő kérelmek. Ez Bács-Kiskun megyében mintegy 1500 támogatott kérelmet jelent, amiből több mint 1100 szőlőültetvény. Így a megyében újabb 22 ezer hektáron folyhat agrár-környezetgazdálkodás, amelyet a Kormány több mint 14 milliárd forinttal támogat. A szőlőültetvények ebből 9,6 milliárd forinttal részesednek – hangsúlyozta az államtitkár.

Az élelmiszeripar fejlesztéseit támogató felhívás esetében is folyamatosan születnek a támogatói döntések. Ennek eredményeképpen első körben 42 milliárd forint értékben, összesen 291 projekt kapott támogatást. Ebből Bács-Kiskun megyében 41 kérelem került ki nyertesen 7,8 milliárd forint támogatási összegben. Fontos kiemelni, hogy a felhívás további szakaszai kapcsán még zajlik az értékelési munka, így a napokban újabb pályázók kapnak értesítést a kérelmük elbírálásáról.

Az önkormányzatok, valamint az egyházak és civil szervezetek számára a településképet meghatározó épületek felújítására több mint 25 milliárd forint odaítéléséről döntött a Miniszterelnökség júliusban, amelyből Bács-Kiskun megye településeinek 28 kérelme mintegy 1,1 milliárd forint forrásban részesülhet.

Kis Miklós Zsolt beszélt arról is, hogy a Miniszterelnökség megemelte a tejágazat szerkezetátalakítását kísérő állatjóléti támogatás keretösszegét is. Így a 2016-ban benyújtott kérelmek döntő többsége, összesen 506 kérelem juthat 55,2 milliárd forint értékben támogatáshoz a következő 5 évben. Mint mondta, a 2017. évi kérelmek elbírálása folyamatban van, tehát még további nyertesek számíthatnak értesítére.

A nyár végéig, illetve az ősz első felében a Miniszterelnökség további, főleg a kertészetek, állattartók és borászok számára fontos felhívásokról hoz döntéseket, és elkötelezett abban is, hogy az összes pályázat kötelezettségvállalása – leszámítva a többéves kötelezettségvállalású felhívásokat – 2018. március végéig megtörténjen – hangsúlyozta az államtitkár.
(Miniszterelnökség)

Vélemény, hozzászólás?