Nyelvválasztás

Ahogy korábban már felhívtuk az agrárkár-enyhítési rendszerben tag termelők figyelmét, 2017. szeptember 15-ig beérkezően kell megfizetni a kárenyhítési hozzájárulást a Magyar Államkincstár (MÁK) által megjelölt számlára. A határidő elmulasztása esetén a 2017. kárenyhítési év vonatkozásában a károsult termelő nem részesülhet kárenyhítő juttatásban függetlenül attól, hogy a növénykultúra károsodott-e vagy sem.
Lényeges kiemelni, hogy a fenti határidő a kárenyhítési hozzájárulás MÁK-számlára történő beérkezésének a határideje, tehát nem az összeg feladásának az időpontja. A tárgyévi egységes kérelemben bejelentett területméretek és termesztett növénykultúrák alapján kárenyhítési hozzájárulás-fizetési kötelezettség keletkezik. A befizetendő összegről és a kapcsolódó teendőkről a MÁK július közepéig határozatában tájékoztatta az érintett gazdákat.
A termelők a 2017. kárenyhítési évben eddig a legnagyobb területre, mintegy 71.500 hektárra jégesőkárt, 37.700 hektárra aszálykárt, 31.300 hektárra tavaszi fagykárt, továbbá 39.100 hektárra egyéb mezőgazdasági kárt jelentettek be. Fontos tudnivaló, hogy az aszálykár bejelentésére a termelőknek még szeptember 30-ig van lehetőségük, valamint a jóváhagyott kárbejelentéssel rendelkező termelőknek a MÁK elektronikus felületének megnyílását követően november 30-ig kell majd kárenyhítő juttatás iránti kérelmet benyújtaniuk.
(FM Sajtó)

Vélemény, hozzászólás?