Nyelvválasztás

Mintegy 1300 nyertes pályázó 21 milliárd forint forráshoz jut a Magyar Falu Program két pályázatán – jelentette be a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos Vajszlón, sajtótájékoztatón. A pályázati eredmények már elérhetők a kormany.hu-n.

Gyopáros Alpár elmondta: a kistelepülések önkormányzati ingatlanok fejlesztésére, azon belül tetők, nyílászárók cseréjére, homlokzatfelújításra, kisebb külső-belső rekonstrukciókra, továbbá közösségszervezők bérköltségére és rendezvények kiszolgálásához szükséges eszközök beszerzésére költhetik a támogatást.

Az egyik pályázat révén lehetőség nyílik a polgármesteri hivatali mellett más funkciót ellátó faluházak, továbbá könyvtárak, közösségi terek rekonstrukciójára, szolgálati lakások kialakítására – tette hozzá.

Megjegyezte, az idén kiírt 14 pályázatból így már kilencben hirdettek eredményt, a maradék öt esetében erre a következő hetekben kerül sor.

A kormánybiztos beszámolt arról, hogy csütörtökön polgármester-találkozókon vett részt Sásdon, Kétújfaluban és Vajszlón. Utóbbit ikonikus helynek nevezte, emlékeztetve arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a 2018-as választások után itt beszélt először a Magyar Falu Programról azzal a céllal, hogy a kistelepüléseken élők életminőségét közelítsék a városi lakosságéhoz.

A program rendkívül sikeres: a falusi családi otthonteremtési kedvezményt 22 ezer család igényelte több mint 100 milliárd forint értékben a 2 évvel ezelőtti indulása óta, a falusi útalap keretében 3 ezer kilométernyi mellékúthálózat-fejlesztés zajlik, s ez további 1500 kilométerrel bővül az elfogadott jövő évi költségvetés szerint – mondta.

Gyopáros Alpár kiemelte, hogy – nyitva a piaci szféra felé – pályázatot hirdettek a falusi kisboltok megmentésére, valamint a falvakban működő mikrovállalkozások támogatására is.

A kormánybiztos szólt arról is, hogy 2019-ben és 2020-ban 130 milliárd forint értékben hirdettek ki nyertes pályázatokat, amelyek népszerűségét az adja a kistelepülések, egyházközségek és civil szervezetek körében, hogy abból olyan tevékenységek, kisebb beruházások is finanszírozhatók, amelyeket más hazai vagy európai uniós pályázatok nem támogatnak.

Nagy Csaba (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője örömének adott hangot, hogy a Magyar Falu Programnak látható eredményei vannak a településeken, és a folytatásához szükséges forrás 2022-re is biztosított a központi költségvetésben.

A program hiánypótló, ahhoz hasonló tartalmú és nagyságrendű kezdeményezés az elmúlt 30-40 évben nem volt Magyarországon – hangsúlyozta a politikus.

Őri László (Fidesz-KDNP), a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke azt közölte: a következő hétéves uniós költségvetési ciklusban a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz nagyobb települések, kistérségi és járásközpontok fejlesztésére kiírt pályázatait jól kiegészítik a Magyar Falu Program pályázatai.

(MTI/Miniszterelnökség)

Vélemény, hozzászólás?