Nyelvválasztás

A kistelepülési önkormányzatok, az egyházközségek és az iskolafenntartó tankerületi központok mellett mától az 5000 fő alatti településeken működő civil szervezetek is pályázhatnak a Magyar Falu Programban.
A Falusi Civil Alap ötmilliárd forintos keretéből az egyesületek, alapítványok az idei évben is négy célra nyújthatják be igényeiket. Ingatlanberuházási, felújítási támogatás esetén 7 millió forint, gépjármű beszerzési támogatás esetén szintén 7 millió forint, eszközbeszerzés és programszervezési támogatás esetében pedig maximálisan 2-2 millió forint igényelhető.
A falvakban működő civil szervezetek pótolhatatlan tevékenységet végeznek, a mindennapi élet meghatározó szereplői, hiszen lokális szinten képviselik a kultúrát, a sportot, a hagyományőrzést, vagy éppen a falvakban élők biztonságáért, egészségmegőrzéséért, támogatásáért dolgoznak. Ezért döntött úgy a kormány 2020-ban, hogy működésüket a Magyar Falu Programon keresztül is segíti. Az elmúlt két évben összesen közel ötezer nyertes civil pályázat született, melyekre a kifizetett támogatások összege 15 milliárd forint.
A Falusi Civil Alappal együtt a Magyar Falu Program keretében az idei évben tizennégy pályázati kiírás és felhívás áll nyitva a kedvezményezettek előtt, melyek mindegyikének célja a falvakban élők életminőségének javítása, a kistelepüléseken elérhető közszolgáltatások színvonalának emelése.
A pályázatokat a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszeren keresztül 2022. február 11-ig lehet benyújtani.
A pályázati kiírás megtalálható a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján, a kormányzati portálon és a Magyar Falu Program internetes oldalán.
Gyopáros Alpár, Modern Települések Fejlesztéséért felelős kormánybiztos

(Miniszterelnökség)

Vélemény, hozzászólás?